понеділок, 10 грудня 2012 р.

Володимир Голод. Казка про хробачка Семена

На високій яблуньці, у соковитому яблучку жив гоноровий хробачок Семен. Про його гоноровість свідчила домівка, яку він власноруч виготовив. Щодня Семен споглядав за світом зі свого дерева. Його цікавило життя людей. Тому доводилось прокидатися дуже рано, аби нічого не пропустити.
 За день житель яблуні бачив сотні цікавих історій. І не одного разу йому доводилось переживати за своє життя, адже діти полюбляли їсти яблука дорогою зі школи. Але хробачку щастило. Він успішно вів домашнє господарство і продовжував милуватися світом. Семена таке життя цілком влаштовувало. Понад усе він обожнював своє яблучко, належно доглядав і гордився ним. І ще вважав, що головне у житті — добробут.
Отак і жив собі Семен на дереві та нікому не казав свою адресу, бо боявся недругів. Самотнє життя його не турбувало. А іншого він не знав. Семенко жив на основі власних ілюзій та уявлення про світ. Життя було для нього великим шматком щастя. Та одного сонячного ранку хробачок прокинувся метеликом. Семен дуже зрадів таким змінам, коли глянув у дзеркало. Однак полетівши у світ трішки знітився. Він побачив усе трішки інакше. Ним заволодів страх незвіданності. Наляканому до смерті Семену хотілось чимшвидше повернутись додому, де було тепло і зручно. Але до яблуні підбігла дівчинка і зірвала саме метеликову домівку. Глянувши, вона викинула його і пішла далі. А Семен завмер і почав плакати. Він полетів у великий світ, знаючи, що повернутись йому вже нікуди...

6 коментарів:

  1. Казка розрахована на малюків, але після прочитання, мені, дорослій людині, захотілося плакати. Надто сумний кінець. Не травмуйте дітям психіку. Переробіть. Нехай та дівчинка З"їсть те яблучко, а Семен збагне, що його домівка - це весь великий світ.

    ВідповістиВидалити
  2. Не дітей ця казка не розрахована. В цій історії лише форма "під казку". Хоча Ваша пропозиція щодо закінчення таки слушна.

    ВідповістиВидалити
  3. Так, автор краще знає на кого розрахований його твір.
    Успіхів.

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую.
    Якби ж я знав, на кого розраховувати свої твори:)
    Скоріш за все, що на молодь. Але це вельми умовно.

    ВідповістиВидалити
  5. А може просто пишіть, а твори самі знайдуть свого читача. Ваша казочка гарно читається. Просто у казках завжди щасливі кінцівки.

    ВідповістиВидалити
  6. Це правда. Треба буде щось позитивне написати. Нажаль, раніше (це одне з того, що я написав ще в школі, в 2009-му) писав переважно сумне.

    ВідповістиВидалити